AFYONKARAHİSAR MÜZESİ

Tarih öncesi çağlardan, 20. Yüzyıla kadar uzanan oldukça geniş bir koleksiyona sahip Afyonkarahisar Müzesi’nin öyküsü Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar uzanmaktadır. Cumhuriyet’ in i lk yıllarında Afyonkarahisar’da kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin çabalarıyla Taş Medrese ’de eski eserler toplanmaya başlanmış, 1931 yılında resmi “Müze Deposu”, 1933 yılında ise Müze Müdürlüğü haline gelmiştir. 1933 yılından 1970 yılına kadar Taş Medrese ‘de karma müze (Arkeoloji ve Etnografya) olarak hizmet veren kurum, 1971 yılında ikinci hizmet binasına taşınmıştır. 18.04.2023 tarihinde ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle bugünkü müze binası hizmete açılmıştır.

SULTAN DİVANİ MÜZESİ

Tarih boyunca birçok önemli icraata merkez olmuş Afyonkarahisar Mevlevihanesi, Konya Mevlevi hanesi ‘ nden sonra önemli mevlevihanelerdendir. 13. Yüzyılda kurulan ve ‘’Asitane’’ (çile çıkarılabilen) özelliği taşıyan 15 mevlevihaneden biri olan Afyonkarahisar mevlevihanesi, özellikle 16’ncı yüzyılda Hz. Mevlânâ’nın yedinci kuşak torunlarından Sultan Dîvânî zamanında mevlevîlik açısından çok önemli bir merkez olmuştur. Sultan Dîvânî, Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nin en önemli şahsı olup kabri mevlevihanenin içerisindedir. Sultan Dîvânî Mevlevihanesi’nde dervişlerin balmumu heykelleri, giysileri, günlük eşyalar, hat sanatından örnekleri ve musiki aletleri gibi pek çok objeyi inceleyebilirsiniz.

Ayrıca mevlevihanelerde 40 hatimli dua ile pişirilen Şifalı Aşure geleneği Sultan Dîvânî döneminde Afyonkarahisar’da başlamış ve günümüzde de bu gelenek halen devam etmektedir.

GASTRONOMİ MÜZESİ

Son Dönem Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan, üç kat görünümlü, altı taş üstü kerpiç-ahşaplı kârgir bir yapıdır. Bu yapının birinci katını Gastronomi Müzesi oluşturmakta olup lokum, sucuk ve haşhaş yapım odaları ile eski mutfak canlandırma odaları ve günlük yaşama dair mekânlar bir arada bulunmaktadır.

Binanın ikinci katını ise şehrin binlerce yıllık geleneklerini ve kültürel özelliklerini görmek için ilk uğramanız gereken yerler arasında olan Kültür ve Sanat Evi oluşturmakta olup Afyonkarahisar kültürü çeşitli mobilyalar ve antikalarla süslü odalarda silikon heykellerle canlandırılmaktadır.

En alt katını ise Tarım Hayvancılık ve Nalbant Müzesi oluşturmakta olup içerisinde Selçuklu ve Osmanlı Devletleri’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında ve bugün bazı bölgelerde kullanılan eserlerin yer aldığı kağnı, düven, at sabanı, atkı, yaba, tırmık gibi çeşitli nalbant malzemeleri sergilenmektedir.

HATTAT KARAHİSARİ TÜRK İSLAM SANATLARI GALERİSİ

Galeri içerisinde Hüsn-i Hat, Tezhip ve Ebru sanatı tanıtılırken; Hüsn-i Hat sanatına ait kısım ise ‘’Günümüz Hattatları’’, ‘’Yazı Tarihi’’ ve ‘’Hattat Ahmed Karahisari’’ olarak üç bölümden meydana gelmektedir. Ayrıca galeri içerisinde Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari ’ye Kanuni Sultan Süleyman tarafından yazdırılan, aslı Topkapı Sarayı’nda yer alan Mushaf-ı Şerif’in bir örneği de yer almaktadır.

ZAFER MÜZESİ

Afyon`un 27.08.1922 günü saat 17:30`da 8. tümen 189. alay tarafından alınmasından sonra, Mustafa Kemal Atatürk`ün Kocatepe`den inerek arabasıyla Afyon`a geldiği binadır. O anda bu bina Garp Cephesi karargah ilan edilmiştir. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü kendilerine ayrılan ayrı ayrı odalarda bu binada kalmışlar ve kaldıkları bu odalar kendi adlarına ayrılarak düzenlenmiştir. Bu bina, 30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesi’nin planlarının yapıldığı ve taarruz emrinin verildiği binadır.

İBRAHİM ALİMOĞLU MÜZİK MÜZESİ

Birbirinden özel ve kıymetli müzik enstrümanlarının sergilendiği çok önemli bir değer olan İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi, Afyonkarahisar’ın eşsiz zenginlikleri arasında yer alır. Türkiye’nin en büyük müzik müzesi olma özelliği taşıyan müzede, farklı müzik türlerinden çok sayıda müzik enstrümanının yanında radyo, gramofon, pikap gibi antika değeri olan eserler ve geleneksel kültürümüze büyük katkısı olmuş sanatçılarımızın kişisel eşyaları sergilenmektedir. Tüm dünyadaki farklı coğrafyalardan el yapımı ve nadir müzik enstrümanlarının koleksiyona katılmasıyla oluşturulan müzede beş kıtadan 500’ü aşkın çalgı aleti ve müzik objesi yer almaktadır.

İSMAİL KUMARTAŞLI YUMURTA SANATLARI TANITIM MERKEZİ

Sarı İsmail Kumartaşlı Yumurta Müzesi, dünyanın altıncı Türkiye’nin ise ilk yumurta müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Yumurta hakkında her şeyin bir arada olduğu Türkiye’nin ilk yumurta sanatları ve müzesinde hem farklı türlerden hayvanların yumurtaları hem de sanat eseri haline getirilmiş yumurtalar sergilenmektedir. Yaklaşık 100 sanat eserine dönüşmüş yumurta ve köpek balığından karetta karetteya kadar vahşi yaşamdan birçok hayvanın yumurtasının bulunduğu merkezde, 240 farklı yumurtlayan türden gerçek yumurta numunelerini ziyaretçiler bir arada görebilmektedir.

İSTİKLAL TANITIM MERKEZİ

İstiklal Tanıtım Merkezi, gelecek nesillere vatan topraklarının nasıl kazanıldığının bilincini aşılamak ve ruhunu vermek amacıyla kurulmuş, Büyük Taarruz ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan panaromik bir müze niteliğindedir. Maket üzerinde anıt ve ilgili yerlerdeki önemli yapıların üç boyutlu modellemeleri ile tanıtım merkezine gelen ziyaretçilerin Büyük Taarruz’u daha iyi anlamaları ve gerçeğe uygun anlatılması amaçlanmıştır. İstiklal Tanıtım Merkezi, en şiddetli çatışmaların yaşandığı 26-27 Ağustos Muharebeleri’nden sonra Yunan Ordusu’nun Dumlupınar’a doğru çekilme çabasına düştüğü güzergah üzerinde bulunmaktadır.

BOLVADİN MÜZESİ

Bolvadin Müzesi  1987 yılında olarak hizmete açılmıştır. 2008 Yılında Yanık Kışla’nın restore edilmesiyle birlikte Bolvadin Belediye Müzesi Yanık Kışla binasına taşınmıştır.

Müzede Bolvadin merkez ve köylerinden toplanmış Eski Tunç Çağı, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerin yanı sıra; arkeolojik, etnografik, sikke, arşiv vesikası olmak üzere toplam 988 eser bulunmaktadır. Özellikle Bolvadin kaymakçılığı, hasırcılığı, el sanatçılığı gibi yerel özellikler sergilenmektedir.

Kuzey-Güney doğrultulu, iki katlı, betonarme bir bina olan müzenin kuzeye açılan bir girişi bulunmaktadır. Giriş katında Bolvadin yöresi oturma odası, gelin odası, konferans salonu ve teşhir salonu; üst katta ise yine teşhir salonu ve kütüphane bulunmaktadır.

ŞUHUT ATATÜRK EVİ

Hacıvelioğlu Konağı, 24-25 Ağustos 1922 günleri Başkumandanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Batı Cephesi Komutanlığı ve 1.Ordu Komutanlığı’nın müşterek karargah binası olarak kullanılmıştır. Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz’un son hazırlık çalışmalarını burada yapmış ve Anadolu ile dış dünya arasındaki bütün haberleşmenin kesilmesi emrini bu konakta vermiştir.

Mustafa Kemal Paşa’nın konakta kullandığı çalışma odası özgün haliyle düzenlenmiştir. Odada pencere doğrultusunda sedir, karşıda yüklük, çalışma masası, dolap ve çiçeklik- lâmbalık vardır. Ayrıca konağın birinci katında Kurtuluş Savaşını konu alan tablolardan oluşan bir sergi bulunmaktadır.

MİLLET HAMAMI

Tac-ı Ahmet Mahallesi, Hamam Aralığı Sokağı’nda bulunan eser, 2 bin metrekare alan üzerine yerleşmiştir. XVII. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülen hamam, o dönem Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden birisidir. Hamam alanı 400, konferans salonu 200 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Hamam bölümünün kuzeyi erkekler, güneyi ise bayanlar bölümüdür. Bu bölümler hamam görünümünü korumaktadır ancak aynı zamanda sergi salonu, satranç odası, kurs atölyeleri ve kafeterya olarak kullanılmaktadır.

FRİGYA AYAZİNİ KARŞILAMA MERKEZİ

Türkiye’de ilk defa, Friglerin sırlarla dolu tarihi günümüz teknolojileriyle buluşarak Frigya’nın kalbi “Ayazini Karşılama ve Tanıtım Merkezi’nde geleceğe aktarılıyor. Birbirinden farklı ve yenilikçi dijital sistemlerle ziyaretçiler, Frig Dönemi’ne ait bilgileri deneyimleyerek öğrenme şansı elde edecekler.

“Friglerin Gizemli Uygarlığı” nı anlatan interaktif ekranla başlayan müze gezisi, gösterim alanında Frig tarihine ışık tutan ve Türkiye’de ilk kez yapay zekâ teknolojisinden yararlanılarak hazırlanan belgesel film ile ziyaretçileri etkileyici bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

“Antik Şehirler ve Kral Yolu’na ait belge ve fotoğrafların sunulduğu interaktif haritayla Friglere ait tüm yerleşim bölgeleri gözler önüne seriliyor. Takip eden alanda “Frig Kültürü ve Mitolojisi” ne ait merak uyandırıcı ve çarpıcı bilgiler interaktif duvar teknolojisi ve animasyonlarla ziyaretçilerle buluşuyor.

AYAZİNİ KÖY EVİ

Ayazini köyümüzde bulunan köy evimiz maketlerle canlandırılmış. Zamanın izlerini yansıtmaktadır.