Karahisar Kalesi
Konum: Afyonkarahisar şehir merkezindedir.
Ziyaret Bilgileri:
Haftanın 7 günü
Gündüz ziyaret edilmesi tavsiye edilir.
Giriş Ücretleri :
Ücretsiz
Kentte girişte ilk dikkati çeken yapıdır Karahisar Kalesi. 226 m yükseklikte volkanik özellikli doğal bir kayalığın üzerine kurulmuş olan bu kale, M.Ö. 1350 yıllarında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında Arzava seferinde kullanılan kale Hititler zamanında Hapanuva, Roma ve Bizanslar döneminde Akroenes, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında ise Karahisar adını almıştır. Kale zirvesinde M.Ö. 1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşayan Friglere ait kültür izlerine rastlanmıştır. Ana Tanrıça Kübele’ye adanmış bir çok tapınma yerleri ile 4 adet büyük sarnıç, su çukurları bulunmaktadır. Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat zamanında ise lacivert çinili küçük bir mescit ve yanına saray yaptırılıp, surları yenilenmiştir. Günümüzde burçlar, kız kulesi ve sarnıçlar hala özelliğini korumaktadır.
Şehri kuşbakışı görmek istiyorsanız, derin bir nefes alın; 625 basamaklı bir merdiven sizi kalenin zirvesine ulaştıracak…
Unutmadan; söylentiye göre kaleye çıkılırsa 7 yıl Afyonkarahisar’da kalınır…
Karahisar Kalesi yıkılır gelir.
Kâkülü boynuna dökülür gelir, dökülür gelir.
Yayladan gel Allı Gelin Yayladan.
Kesme Ümidini Kadir Mevla’dan, Kadir Mevla’dan.
Ver Elini Karlı Dağlar Aşalım, Bayramlaşalım.
Ben bir Koyun olsam, sende Bir Kuzu.
Meleye Meleye getirek yazı, getirek yazı…
Bayramaliler Kalesi
Konum: İhsaniye İlçesi’, Bayramaliler Köyü’nün kuzey doğusunda, Sarıcaova Köyü’ne giden yolun sağ tarafındadır.
Ziyaret Bilgileri:
Haftanın 7 günü
Gündüz ziyaret edilmesi tavsiye edilir.
Giriş Ücretleri :
Ücretsiz
Bizans döneminde Leonto Kefal adlı bir yerleşim yeridir. Doğal bir tepe düzlüğüne yapılmış, surlarla çevrili önemli bir askeri kaledir. Kale’nin içinde çok sayıda yapılara ait temel kalıntıları, tepenin eteklerinde ise kaleyle bağlantıları olan kaya yerleşimleri mevcuttur.